Προσθετική Οδοντιατρική

Η  αντιαισθητική όψη των κλασσικών θηκών (γκριζάρισμα των ούλων, ογκώδεις κλπ) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις νέες θήκες πορσελάνης. Η αντικατάσταση  τους με νέες ολοκεραμικές θήκες πορσελάνης αποκαθιστά την υγεία και προσφέρει φυσικότητα και αυτοπεποίθηση. Έτσι, επιτυγχάνεται εκπληκτική αλλαγή στο σχήμα, στη θέση και στο χρώμα των αποκαταστάσεων με τις νέες οδοντιατρικές πορσελάνες, οι οποίες δεν χρειάζονται ενίσχυση από μεταλλικό σκελετό (metal-free prostheses)

Θήκες πορσελάνης - Τι είναι

Οι στεφάνες ή - κατά το κοινώς λεγόμενο- θήκες πορσελάνης, είναι κορώνες ολικής κάλυψης, που εφαρμόζουν και αγκαλιάζουν σφιχτά το δόντι. Έχουν το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των φυσικών δοντιών.Οι θήκες πορσελάνης τοποθετούνται σε δόντια, των οποίων η δομική αντοχή έχει υποβαθμιστεί, και τα προστατεύουν από ενδεχόμενο κάταγμα.

Eίναι ακίνητες αποκατάστασεις ολικής κάλυψης (τροχίζεται όλη η επιφάνεια του δοντιού) σε αντίθεση με τις όψεις ρητίνης πορσελάνης και τα ένθετα/επένθετα ,που αποτελούν αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης. Θήκες κατασκευάζονται και για φυσικά δόντια αλλά και για οδοντικά εμφυτεύματα(βλ. στεφάνες σε εμφυτεύματα)

Υλικά εκλογής για την κατασκευή τους είναι κεραμικά υλικά εξαιρετικής αντοχής από zirconium oxide (Katana Inc), ή τα ολοκεραμικά συστήματα (all-ceramic crown) ips e.max, των οποίων οι οπτικές και μηχανικές ιδιότητες είναι απαράμιλλες .

Τα νέα υλικά ζιρκονίας, που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν την κατασκευή αποκαταστάσεων CAD/CAM  καιπροσφέρουν βελτιωμένες οπτικές ιδιότητες (διαφάνεια, οπαλισμό), που τα καθιστούν ως υλικά εκλογής για στεφάνες και γέφυρες 

Ολοκεραμικές Θήκες Πορσελάνης -Πλεονεκτήματα

maxresdefault 1

  • Περισσότερο βιοσυμβατές από τις κλασσικές μεταλλοκεραμικές στεφάνες (θήκες)- άριστα ανεκτές από τα ούλα
  • Απαράμιλλη αισθητική σε σύγκριση με τις κλασσικές μεταλλοπορσελάνες

Θήκες ή Όψεις πορσελάνης;

Οι αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης του δοντιού (όψεις πορσελάνηςεπένθετα) είναι πολύ πιο συντηρητικές από τις αποκαταστάσεις ολικής κάλυψης (στεφάνες-θήκες, γέφυρες) και γι αυτό προτιμώνται έναντι των θηκών και γεφυρών

Mε την εξέλιξη των συγκολλητικών συστημάτων για τις όψεις και τα επένθετα πορσελάνης (μερικής κάλυψης αποκαταστάσεις) η χρήση των στεφανών-θηκών (ολικής κάλυψης αποκαταστάσεις) περιορίζεται  σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως:

  • σε δόντια, που έχουν χάσει όλα τα τοιχώματα τους (μέχρι 2 χλστ ύψος κλινικής μύλης),
  • ή που φέρουν ήδη αποτυχημένες στεφάνες.

Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση μιας επιτυχημένης στεφάνης είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 2 χλστ ύψους δοντιού κυκλοτερώς (ferrule effect) . Σε αντίθετη περίπτωση χρειάζεται αισθητική επιμήκυνση κλινικής μύλης (ουλοπλαστική-οστεοπλαστική) ή ορθοδοντική ανατολή

ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΙΡΚΟΝΙΟΥ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Γέφυρες Πορσελάνης - Πότε Χρησιμοποιούνται

Όταν έχει χαθεί ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια, τότε μπορεί να κατασκευαστεί μια προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα), η οποίασυγκολλάται στα παρακείμενα δόντια-στηρίγματα και αναπληρώνει τα ελλείποντα δόντια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα δόντια-στηρίγματα να είναι υγιή και αρκετά σε αριθμό

Μία γέφυρα ουσιαστικά αποτελείται από θήκες, που είναι κατασκευασμένες η μια δίπλα στην άλλη και οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Γέφυρες κατασκευάζονται και πάνω σε οδοντικά εμφυτεύματα, όταν δεν υπάρχουν δόντια.

SLIDE9

Γέφυρες Πορσελάνης Για Πίσω Δόντια

Τα τελευταία χρόνια με τη βελτίωση των οπτικών ιδιοτήτων του οξειδίου της ζιρκονίου (ζιρκονία), που είναι κεραμικό υλικό εξαιρετικής αντοχής, οι γέφυρες ζιρκονίας αποτελούν την πρώτη επιλογή μας.

Η μεταλλοκεραμική γέφυρα, που αποτελεί και την πιο διαδεδομένη προσθετική λύση, αποτελείται από μεταλλικό σκελετό (είτε από χρωμιο-κοβαλτιούχα κράματα, είτε από κράματα ευγενών μετάλλων -χρυσο/πλατίνα),ο οποίος επενδύεται με οδοντιατρική πορσελάνη.

Γέφυρες Πορσελάνης Για Πρόσθια Δόντια

Σε πρόσθια δόντια οι αισθητικές απαιτήσεις είναι αυξημένες . Γέφυρες για την πρόσθια περιοχή- αισθητική ζώνη- κατασκευάζονται από οξείδιο του ζιρκονίου (zirconium oxide), ή από ολοκεραμικά συστήματα Empress II, ips e.max, των οποίων οι οπτικές ιδιότητες είναι απαράμιλλες.

Γέφυρες Πορσελάνης - Ακρίβεια Εφαρμογής και Αισθητική

Τα νέα ολοκεραμικά συστήματα (ζιρκονίας και e-max ) υποστηρίζουν την κατασκευή προσθετικών αποκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής αποτύπωσης και κατασκευής - CAD/CAMΣτάδια κατασκευής - ΧρόνοιΤα στάδια κατασκευής μιας γέφυρας ,που στηρίζεται σε δόντια, περιλαμβάνουν τα εξής

  • την παρασκευή (δηλ. τον τροχισμό) των δοντιών-στηριγμάτων
  • κατασκευή και τοποθέτηση της προσωρινής γέφυρας
  • την αποτύπωση των δοντιών
  • κατασκευή της αποκατάστασης
  • και την τελική συγκόλλησή της στα δόντια στηρίγματα.

Για την κατασκευή μιας γέφυρας απαιτούνται 2-5 συνεδρίες και συνολικός χρόνος 7-15 ημέρες (εξαρτάται από το μέγεθος της αποκατάστασης).

Το τελικό κόστος δεν επιβαρύνεται από τον αριθμό των συνεδριών, εξαρτάται από το υλικό κατασκευής και τον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών και αποσαφηνίζεται στην πρώτη συνεδρία.

Γέφυρα ή εμφύτευμα;

Μειονέκτημα των οδοντικών γεφυρών είναι ο τροχισμός των δοντιών-στηριγμάτων.

Γι αυτό μια οδοντική γέφυρα δε θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή μας, καθώς υπάρχουν πλέον πολύ πιο συντηρητικές λύσειςΗ προβλέψιμη χρήση των εμφυτευμάτων θεωρείται απόλυτα συντηρητική επιλογή και προτιμάται έναντι των οδοντικών γεφυρών. Τα εμφυτεύματα έχουν περιορίσει την επιλογή των γεφυρών μόνο στις περιπτώσεις εκείνες , όπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.  Επιπλέον η τοποθέτηση ενόςεμφυτεύματοςαποδεικνύεται περισσότερο οικονομική λύση, εάν συνυπολογιστούν τα κόστη θεραπείας των δοντιών-στηριγμάτων μιας γέφυρας (ενδοδοντικές θεραπείες-ενδορριζικοί άξονες , μεταβατικές αποκαταστάσεις κλπ) 

Facebook Twitter Google+ Pinterest